Франция ще пусне скоро в експлоатация нова ядрена централа за първи път от

...
Франция ще пусне скоро в експлоатация нова ядрена централа за първи път от
Коментари Харесай

Франция пуска нова ядрена централа за пръв път от над две десетилетия

Франция ще пусне скоро в употреба нова ядрена централа за първи път от над две десетилетия, съобщи ДПА.

Държавната енергийна компания Е Де Еф (EDF) разгласи през вчерашния ден вечерта, че органът за нуклеарен контрол е одобрил финалните подготвителни стъпки за старта на нов нуклеарен реактор в АЕЦ " Фламанвил " в Северозападна Франция.

Очаква се зареждането с нуклеарно гориво да стартира идните седмици. Свързването на реактора с вода под налягане към националната енергопреносна мрежа е планувано за лятото. 

Строителството на провокиралия обилни несъгласия реактор, почнало през 2007 година, бе приключено с много над заложените в бюджета средства - вместо в началото плануваните 3,3 милиарда евро се чака те да доближат 12 милиарда евро.

Пускането в употреба на атомната централа се случва 12 години след в началото планувания период, цитира Българска телеграфна агенция.

За разлика от своята съседка Германия Франция продължава да разчита на разширение на каузи на ядрената сила в енергийния микс и постигането на заложените цели за запазване на околната среда. 

Най-старата френска АЕЦ - " Фесенхайм " в Елзас, бе затворена през 2020 година, само че се обмисля строителството на 14 или даже повече нови атомни централи. Освен това експлоатационният живот на 32 от съществуващите 56 уреди ще бъде продължен от 40 на 50 години, в случай че дават отговор на изискванията за сигурност. 

Франция все още е вторият максимален производител на ядрена енергия в света след Съединени американски щати. Междувременно Париж желае да разшири каузи на силата от възобновими източници, най-много офшорната вятърна сила. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР